Surówka z białej kapusty z eleganckim sosem
Na sałatkę: pół małej główki białej kapusty, 12 małych pomidorków cherry, lub 2 dymki wraz ze szczypiorem.
Na sos: 6 łyżek oleju z pestek winogron, 2 łyżki białego octu balsamicznego, pół łyżki miodowej musztardy, pół łyżeczki płynnego miodu, sól, pieprz oraz 2 łyżki sherry
1. Kapustę obrać z uszkodzonych liści, poszatkować możliwie cienko, doskonale można to zrobić na domowej mini-szatkownicy, w malakserze lub łopatką do serów.
2. Pomidorki poprzekrawać na wierzchu na krzyż polać wrzątkiem i zdjąć skórkę, po czym poprzekrawać na połówki.
3. Dymkę pokroić możliwie drobno.
4. Wszystkie składniki sałatki wymieszać.
5. Wymieszać wszystkie składniki sosu umieszczając je w zamkniętym przykrywką słoiku typu twist i potrząsając.
6. Wymieszać sos z sałatka, przykryć dokładnie salaterkę plastikową folią do żywności i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Jest to doskonały dodatek do dań rybnych i z wieprzowiny. sos z sherry jest istotnie elegancki i pyszny, bo odrobina wina nadaje mu niepowtarzalny aromat.