Pstrąg na warzywach

4 spore filety z pstrąga, 4 łyżki białego wytrawnego wina lub soku z cytryny, 2 łodygi selera naciowego, 4 marchwie, dymka wraz ze szczypiorem, łyżka masła, sól, biały pieprz, szklanka bulionu warzywnego, 2 łyżki siekanego koperku

1. Filety umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, skropić winem lub sokiem cytrynowym. Odstawić.
2. Marchew obrać i pokroić w wąskie paski wielkości i kształtu frytek, łodygi selera pokroić na cienkie kawałeczki, dymkę posiekać.
3. W szerokim garnku rozgrzać masło, wrzucić warzywa i mieszając dusić 2 – 3 minuty, po czym wlać bulion i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na warzywach ułożyć przygotowane filety, posypać odrobiną siekanego koperku i pod przykryciem gotować na niewielkim ogniu 7 – 8 minut.
5. Gotową potrawę posypać pozostałym siekanym koperkiem i podać z dodatkiem ziemniaków z wody.
W ten sam sposób można przygotować także białe ryby morskie, takie jak dorsz, mintaj ale także ryby słodkowodne.