Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
Duża polędwica wieprzowa (wagi ok. 40 dag, 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 dag mielonego mięsa z indyka, 20 dag pieczarek, szalotka, 2 łyżki masła, pół szklanki śmietany, opakowanie gotowego ciasta francuskiego, sól, pieprz, żółtko i 2 łyżeczki mleka
1. Szalotkę posiekać, podsmażyć lekko na rozgrzanym maśle, dodać posiekane pieczarki i dusić 5 minut, aż odparuje nadmiar płynu.
2. Do szalotek z pieczarkami dodać śmietanę, mielone mięso, sól i pieprz do smaku i wszystko razem poddusić.
3. Polędwicę wieprzową posypać solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
4. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na kuchennej desce, posmarować równo farszem mięsno-grzybowym, na środku ułożyć polędwicę i zawinąć roladę.
5. Piekarnik nagrzać do 200 st C.
5. Roladę ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować wierzch żółtkiem z mlekiem i piec 25 minut.
Po upieczeniu odstawić potrawę na 5 minut i dopiero wówczas kroić na porcje.