Żeberka z ananasem

80 dag chudych wieprzowych żeberek, puszka krojonego w kostkę ananasa, 2 cebule, ćwierć szklanki sosu sojowego, 2 cienkie marchwie, ćwierć szklanki oleju lub oliwy z oliwek

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki po dwa żeberka. Lekko posolić.
2. Rozgrzać na patelni olej lub oliwę i obsmażyć kawałki mięsa z obu stron. Przełożyć do garnka.
3. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do żeberek w garnku.
4. Do garnka wlać zalewę z puszki ananasów i sos sojowy. Dusić 30 minut.
5, Marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki, dodać do mięsa wraz z kostkami ananasa. Dusić razem kolejne 30 minut.
Podawać z dodatkiem ryżu wymieszanego z zielonym groszkiem z puszki.