Orzechowe ciasteczka
10 dag posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich, szklanka mąki, 20 dag masła, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki rumu lub 5 kropli olejku rumowego i 2 łyżki wódki.
Do przybrania: 30 połówek orzechów włoskich
1. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do utartego masła dodać siekane lub zmielone orzechy, alkohol i olejek rumowy lub rum oraz mąkę. Zagnieść ciasto i po zawinięciu w foliowy woreczek włożyć do lodówki co najmniej na 12 godzin.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki formować kulki wielkości małego włoskiego orzecha układać na wyłożonej papierem do wypieków blaszce, spłaszczać ciastka dłonią i na każdym układać połówkę włoskiego orzecha.
4. Piec w nagrzanym do 220 st C piekarniku około 10 minut.