Karp lub tołpyga w sosie pieczarkowym

80 dag filetów z tołpygi, sól, pieprz, sok cytrynowy 2 łyżki masła.
Na sos: 15 dag pieczarek, łyżka masła, szklanka śmietany, sól, pieprz.

1. Filety z tołpygi pokroić na porcje, umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem, posypać solą. Ułożyć na posmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Posmarować rybę z wierzchu masłem. Nakryć arkusikiem aluminiowej folii i zapiekać 30 minut, kilkakrotnie polewać wytwarzającym się sosem.
2. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła, dodać do śmietany i wymieszać, dodać sól i pieprz. Sosem polać upieczoną rybę i jeszcze wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut aż śmietana się zrumieni.