Szpinak z pestkami i owocami

Opakowanie szpinaku tak zwanego baby, kopiasta łyżka pestek dyni i kopiasta łyżka pestek słonecznika, 8 świeżych truskawek lub średnia pomarańcza ew. mandarynka.
Na sos: 3 łyżki oleju z pestek winogron, łyżka octu balsamicznego, pół łyżeczki miodu, po szczypcie soli, pieprzu nieduży ząbek czosnku.

1. Składniki sosu umieścić w słoiczku z przykrywką typu twist, zakręcić i dokładnie wymieszać energicznie potrząsając.
2. Szpinak umyć, odsączyć, najlepiej w suszarce do sałaty lub umieszczając w woreczku plastikowym, w którym przecięto kilka dziurek wytrząsnąć wodę.
3. Na suchej patelni podprażyć oba rodzaje pestek.
4. Truskawki obrać z szypułek i pokroić na ćwiartki lub obrać pomarańczę lub mandarynkę i pokroić w półplasterki.
5. Szpinak ułożyć w salaterce, posypać pestkami, dodać owoce, polać sosem i lekko wymieszać.