Pstrągi z pomarańczami (dla odchudzających się)
4 pstrągi, 2 średnie pomarańcze, sok z połowy cytryny, 2 kopiaste łyżki masła, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.
1. Ryby sprawić, umyć, osuszyć papierową kuchenna ściereczką.
2. Pomarańcze obrać, pokroić w plasterki, każdy plasterek przekroić na połówkę.
3. Tuszki pstrągów ponacinać ukośnie do kręgosłupa, powkładać w nacięcia półplasterki pomarańczy.
4. Ryby posypać solą i pieprzem, skropić sokiem cytrynowym, posypać siekaną zieloną pietruszką. Odstawić na 2 godziny.
5. Posmarować żaroodporny półmisek masłem, ułożyć na nim ryby, wstawić do nagrzanego piekarnika, nakryć arkuszem folii aluminiowej i piec 30 minut. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewać ryby roztopionym masłem.
Podawać ryby z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu.