Zupa pomidorowa z serowym musem
1 kg pomidorów,2 ziemniaki, cebula, łyżka masła lub oliwy z oliwek,4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego z kostki, sól, pieprz.
Na mus: szklanka startego żółtego sera,2 łyżki mocnego alkoholu, ? szklanki śmietany kremówki, sól, pieprz
Do posypania potrawy: 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii.
1.Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
2.Rozgrzać masło lub oliwę ,wrzucić pokrojone ziemniaki oraz cebulę i podsmażyć na złocisto.
3.Wlać bulion lub rosół i gotować 10-15 minut.
4.POmoidory pokroić na cząstki, dodać do zupy i znów gotować także 10-15 minut, po czym zmiksować zupę i przecedzić przez durszlak aby usunąć resztki skórek pestek .Doprawić zupę solą i pieprzem.
5.Utrzeć starty ser z alkoholem. Schłodzoną uprzednio w lodówce śmietanę ubić, najlepiej mikserem, dodać utarty ser i starannie wymieszać.
6.Nalewać gorącą zupę do talerzy ,na wierzchu kładąc po kopiastej łyżce musu serowego.