Szybka potrawa z wieprzowej karkówki
Ok.50 dag karkówki,4 średnie pory,2 zielone papryki, średnia kapusta pekińska, ząbek czosnku, pół szklanki bulionu warzywnego z kostki, łyżka mąki ziemniaczanej,4 łyżki oleju,3 łyżki ciemnego sosu sojowego i ew. 2 łyżki wódki, łyżka octu winnego, łyżeczka miodu, łyżeczka mielonego imbiru, łyżeczka Vegety, sól, pieprz oraz ostra papryka według upodobań.
1.Mieso pokroić w centymetrowe plasterki ,po czym w centymetrowe paski, oprószyć lekko mąką.
2.Pokroić w paski kapustę i paprykę, pory w plasterki.
3.Rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić na nim paski mięsa, posypać imbirem i Vegetą, wlać ćwierć szklanki bulionu, wódkę,
4.Rozgrzać pozostały olej i dodać pokrojoną paprykę, kapustę i pory. Smażyć mieszając 10 minut. Przełożyć do mięsa.
5.Na pozostałym po smażeniu warzyw tłuszczu zeszklić pokrojony czosnek, dodać sos sojowy, ocet, miód i resztę bulionu, zagotować przyprawiając pieprzem i ostrą papryką, dodać do mięsa.
6.Wszystko razem zagrzać i podawać z ryżem lub makaronem sojowym.
Komentarze
Ah tak czytam te przepisy a w nich praska do czosnku, o której myślałem już tak długo i kupiłem ją sobie w końcu. Ot. Szczęście muszę powiedzieć w tym jest:))
Tak przymierzam się do steków w czosnkowym sosie i zupy ziołowej.
Pozdrawiam Panie Piotrze! 🙂