Rybny przysmak

1 kg ryby morskiej(mintaj, dorsz),2 marchwie, 2 pomidory, cebula, kawałek selera, pół szklanki ryżu,3 łyżki oliwy,2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,2 jaja, sok z cytryny, sól, pieprz liść laurowy

1.Cebulę posiekać, marchew i seler pokroić w paseczki julienne lub zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Pomidory polać wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
2.Zagotować 6 szklanek wody i wrzucić do niej warzywa, gotować około 20 minut doprawiając wywar solą, pieprzem i liściem laurowym.
3.Do wywaru wlać oliwę i jeszcze chwilę gotować.
4.Ryby podzielić na porcje, lekko posolić i włożyć do wywaru. Gotować 15 minut, po czym ugotowaną rybę wyjąć a pozostały wywar zmiksować z warzywami.
5.Do zmiksowanej zupy dodać ryż i gotować 20minut. Odstawić potrawę z ognia.
6.Jajka ubić z sokiem z cytryny, wymieszać z zupą(najpierw dodać trochę gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości. Nie gotować. Posypać zupę siekaną zielona pietruszką.
7.Ugotowaną rybę podawać do zupy z odrobiną majonezu.