Staroświeckie kluski serowe
Szklanka i 2 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc., 50-60 dag twarogu półtłustego, 3 jaja, 2 bułki (kajzerki lub murarki), pół kostki masła, ? szklanki mąki, 3 łyżki tartej bułki, 2 łyżki cukru pudru, sól, ew. mielony cynamon
1. Ser zemleć w maszynce lub starannie rozgnieść widelcem, dodać 5 łyżek kwaśnej śmietany i połowę stopionego masła, żółtka, szczyptę soli. Dokładnie wyrobić.
2. Z bułek skroić skórkę, pozostały miąższ pokroić w jak najdrobniejsza kostkę.
3. Ubić sztywna pianę białek.
4. Do masy serowej dodać pokrojone bułki, mąkę, ubitą pianę i odstawić na chwilę.
5. Z ciasta formować kluski: w formie kopytek lub okrągłe, spłaszczone.
6. W 3-4 litrach wrzącej wody z solą gotować kluski 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
7. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać pozostałe masło i wymieszać. Polać odcedzone kluski, posypać ew. cynamonem i polać pozostałą śmietaną.