Zgadnij co gotujemy? (33 B)

Tym razem nagrodą  będzie  ciekawa biografia rosyjskiego pisarza Lwa Nikołajewicza Tołstoja. Książkę napisał Wiktor Szkłowski. Są w niej również odniesienia interesujące dla uczestników blogu smakoszy.  I z tego tez powodu  warto ją mieć. Pytania oczywiście muszą mieć związek z nagrodą. Ale nie dotyczą ruskich pierogów.

Do roboty więc!

 

1 – Kto jest autorem słynnego rosyjskiego dania o nierosyjskiej nazwie boeuf Stroganow?

 

2 – Jak się inaczej nazywa płoć kaspijska,słynna ryba podawana w formie suszonej?

 

3 – Tuż po rewolucji październikowej  dwaj Ormianie wysłani przez ojca na studia medyczne do Paryża zajęli się sprowadzaniem do Francji kawioru; ich firma zmonopolizowała rynek i istnieje do dziś; jak się nazywali zdolni chłopcy?

 

I teraz pędem do komputera. Oto adres: internet@polityka.com.pl

Kto pierwszy przyśle prawidłowe trzy odpowiedzi ten pozna od kulis życie wielkiego pisarza z Jasnej Polany.