Biała kiełbasa pod kołderką
1 kg białej surowej kiełbasy, ok. pół kg cebuli, cała główka czosnku, półtorej szklanki startego ostrego sera, po sporej szczypcie otartego majeranku i tymianku
1. Kiełbasę włożyć do garnka z wrzątkiem i 10 minut parzyć nie dopuszczając do wrzenia.
2. Po wyjęciu z wody i ostudzeniu pokroić kiełbasę w grubsze plasterki (co najmniej centymetrowe),
3. Cebulę pokroić w plastry, czosnek obrać z łupinek i pozostawić ząbki w całości.
4. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kawałki kiełbasy, pomiędzy nimi ząbki czosnku, na kiełbasie ułożyć plastry cebuli, znów plastry kiełbasy i ostatnią warstwą powinny być plasterki cebuli.
5. Całą potrawę suto posypać startym serem i wymieszanymi ziołami: majerankiem i tymiankiem.
6. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st C piekarnika i zapiekać około 25 minut.