Makaron w sosie z serów
Opakowanie dowolnego kształtu makaronu: kokardki, rurki, świderki.
Ma sos: szklanka śmietany 30-proc., 10 dag gorgonzoli, 20 dag twarożku lub serka mascarpone (wtedy można użyć śmietany 22 lub 18-proc.), 3 łyżki startego parmezanu lub pecorino, łyżka posiekanego świeżego tymianku, sól, pieprz.
1. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzić.
2. Śmietanę wylać na patelnię, dodać pokruszony lub pokrojony ser gorgonzola, twarożek lub mascarpone oraz starty parmezan lub pecorino i podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania aż powstanie gładki, jednorodny sos. Dokładnie mieszać.
3. Sos doprawić solą, pieprzem oraz posiekanym tymiankiem.
4. Do gorącego sosu wrzucić gorący ugotowany makaron i starannie wymieszać przy pomocy dwóch widelców. Od razu podawać.