Spaghetti z oliwkami
Pół paczki spaghetti, szklanka odsączonych z zalewy zielonych oliwek, pół szklanki odsączonych z zalewy czarnych oliwek, 2 strączki ostrej papryczki, 4 ? 6 łyżek oliwy, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól.
1. Odsączone oliwki po usunięciu pestek drobno posiekać. Papryczki także po odkrojeniu gniazd nasiennych drobno posiekać.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone oliwki i papryczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dusić, aż staną się szkliste zarówno oliwki jak czosnek i papryczka.
3. W dużym garnku zagotować wodę, ugotować spaghetti al dente, po czym odcedzić makaron i wrzucić na patelnię z sosem. Jeśli trzeba – dosolić.
Podać posypane siekana zielona pietruszką.