Schab na sposób wschodni
Ok. 50 dag schabu bez kości, 3 łyżki masła, 4 pomidory, 2 cebule, 2 duże ząbki czosnku, łyżka startego na tarce świeżego imbiru, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, pół szklanki bulionu warzywnego z kostki, sól do smaku.
1. Obrać cebule: jedną posiekać, drugą pokroić w piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebule i czosnek i smażyć mieszając.
3. Pomidory pokrojone w kostkę dodać do cebul z czosnkiem, wrzucić także starty imbir i siekaną zieloną pietruszkę. Smażyć kilka minut.
4. Mięso pokroić w kostkę i dodać do pomidorów z cebulą, wlać rosół warzywny i dusić około pół godziny. Jeśli płyn nadmiernie odparuje dolać jeszcze odrobinę rosołu warzywnego.
Podawać z odgrzaną bułką lub z ryżem.