Owocowy kremowiec
Na ciasto: 2 szklanki maki z lekkim czubem, kostka masła, szklanka z czubem cukru, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 5-6 jaj, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka owoców (morele, truskawki, wypestkowane czereśnie, mrożone wypestkowane śliwki, krojone na małe kawałki kwaśne jabłka)
Na krem: 2 paczki budyniu śmietankowego z cukrem, 3/4 mleka, kostka masła.
Do posypania wierzchu ciasta: łyżeczka kakao.
1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Masło ucierać przy pomocy miksera ręcznego z cukrem, dodając po jednym żółtka oraz na koniec cukier waniliowy.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem przesiać przez sitko, wymieszać mąkę z utartym żółtkami masłem.
4. Wyłożyć ciasto do wyłożonej pergaminem do pieczenia formy, poukładać na nim przygotowane owoce i powciskać je.
5. Piec ciasto około 50-60minut w temperaturze 180 st C.
6. Ugotować budyń biorąc proporcjonalnie tyle proszku, ile potrzeba do ugotowania go z 3/4 litra mleka. Wystudzić.
7. Zmiksować zimny budyń z masłem.
8. Zimne ciasto posmarować zimnym kremem, posypać przez siteczko łyżką kakao.