Ziemniaki z grzybami
Ok. 70 dag ziemniaków, łyżka oleju, 2 ząbki czosnku, jedna zielona i jedna żółtka papryka, 3 mięsiste pomidory, 15- 20 dag małych pieczarek, łyżka sosu Worcester, łyżka posiekanej bazylii, sól, pieprz
1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę nieco większą niż na sałatkę, wrzucić do wrzącej wody i gotować 8 minut, po czym starannie odsączyć na durszlaku.
2. Paprykę oczyścić usuwając gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.
3. Pieczarki poprzekrawać na połówki lub ćwiartki.
4. Pomidory pokroić w dużą kostkę.
5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i mieszając smażyć ok. 8 minut, aż się zrumienią. Dodać pokrojoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć wszystko razem 3 minuty. Następnie dodać pokrojone pomidory i pieczarki i mieszając smażyć wszystko razem 6 minut.
6. Na zakończenie dodać sos Worcester, siekaną bazylię, sól i pieprz do smaku. Jeszcze chwilę mieszając podsmażać.
Podawać jako samodzielną potrawę lub z dodatkiem świeżej bagietki.