Omlet z warzywami
(2 porcje)
4 jaja, 4 łyżeczki mąki, sól, pieprz, do smażenia łyżeczka masła lub łyżka oliwy.
Na warzywne nadzienie: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 dymki wraz ze szczypiorkiem, cukinia wagi ok. 30 dag, średnia czerwona papryka, 2 kopiaste łyżki konserwowego groszku lub 2 parówki.
1. Przygotować nadzienie: dymkę posiekać, paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w cieniutkie paseczki, cukinię w słupki szerokości 1 cm.
2. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać najpierw posiekaną cebulkę, po chwili paprykę i cukinię, dusić pod przykryciem 10 minut, co chwilę mieszając, na koniec doprawić pieprzem i solą. Dodać groszek lub pokrojone w krążki parówki.
3. Przygotować omlet: oddzielić białka i ubić je z solą na sztywną pianę, dodać mąkę i żółtka, ostrożnie, ale starannie wymieszać.
4. Na dwóch patelniach rozgrzać po połowie porcji tłuszczu, wylać na każdą po połowie ciasta i pod przykryciem usmażyć omlety.
5. Na gorących omletach układać gorące nadzienie.