Kurczak w sosie z gorgonzoli

2 podwójne filety z piersi kurczaka, 10-15 dag sera gorgonzola (można go zastąpić tańszym serem rokpol lub lazur), pół szklanki słodkiej śmietanki 12-proc., jajko, dymka ze szczypiorem lub szalotka albo mała cebula, średni ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (jeśli suszonej-należy wziąć jedną łyżkę), 3 łyżki oleju.

1. Filet kurczęcy pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plasterki, obsmażyć na 2 łyżkach oleju.
2. Przygotować sos: wymieszać śmietankę z jajkiem, posiekaną drobno cebulką lub dymką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać pokruszony lub roztarty ser, sól, pieprz i siekane zioło.
3. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć obsmażone kawałki kurczaka, zalać śmietanką z serem i przyprawami i zapiekać w temperaturze 200 st C około 20 minut.
Podawać z podsmażonymi ziemniakami lub ryżem.