Ciasteczka pomarańczowe
Półtorej szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, szczypta soli, cukier wanilinowy, jajko, pół osełki (300-gramowej) masła, 6 łyżek dżemu pomarańczowego, pół tabliczki czekolady, 15 połówek orzechów włoskich.
1. Zagnieść kruche ciasto mąki, jajka, cukru, masła z dodatkiem cukru wanilinowego i soli, uformować kulę i okrytą wstawić do lodówki na godzinę.
2. Po godzinie rozwałkować ciasto, wyciąć 30 okrągłych ciastek, upiec na złoto w temperaturze 180 st C.
3. Ostudzone ciastka sklejać dżemem pomarańczowym po dwa,
4. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku wstawionym w nieco większy garnuszek z wrząca wodą. Płynną czekoladą polewać wierzch ciastek i na każdym ułożyć połówkę włoskiego orzecha.