Risotto z gotowanej ryby
Ok. pół kg gotowanej ryby, 3 szklanki wywaru z gotowania ryby, 2 marchwie, 3 średnie suszone grzyby, 3/4 szklanki ryżu, 3 łyżki masła, pół szklanki śmietany, 3 łyżki parmezanu.
1. W wywarze ugotować marchew i suszone grzyby, wyjąć, wystudzić.
2. Do pozostałego wywaru z grzybów dodać ryż, ugotować.
3. Lekko przestudzony ryż wymieszać ze śmietaną, dodać połowę masła, odrobinę parmezanu, lekko posolić.
4. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwę ryżu, na niej gotowaną rybę, pokrojone w paski grzyby i plasterki ugotowanej marchwi, znów ryż i tak do wyczerpania składników. Wierzch risotta posypać pozostałym parmezanem. Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką.
5. Naczynie z risottem ustawić w większym naczyniu z wodą i zapiekać 45 minut , w piekarniku nagrzanym do 190 st. W czasie pieczenia, wodę w miarę wyparowywania dopełniać.