Suflet serowy na 6 osób

2 łyżki maki, 2 łyżki masła, 1 1/2 szklanki mleka, 5 jaj, 25 dag utartego ostrego sera żółtego, sól, gałka muszkatołowa do smaku, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła lub margaryny do posmarowania naczynia.

1. W rondlu przyrządzić zasmażkę z masła i mąki, stale mieszając, aż do zrumienienia, po czym wlać zimne mleko i dokładnie rozprowadzić zasmażkę, aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Posolić i dodać startą gałkę muszkatołową (na koniec noża), próbując, do smaku.
2. Do sosu dodać żółtka, następnie tarty ser i dobrze wymieszać.
3. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą.
4. Naczynie żaroodporne (najlepiej okrągłe i wysokie) posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć doń przygotowaną masę.
5. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 min. (nie zaglądając, żeby suflet nie opadł). Po wyjęciu z piekarnika należy natychmiast podawać na stół. Ten przysmak kuchni francuskiej nadaje się wyśmienicie jako gorąca przystawka lub danie obiadowe czy kolacyjne z dodatkiem sałaty i z bułką z masłem.

Suflet serowy można łączyć też z szynką, smażoną cebulą, parówkami, smażonymi grzybami. Składniki te dodaje się do masy przed zmieszaniem z ubitym białkiem.