Indyk z ananasem
(8 porcji)
1,2 kg indyczej piersi w jednym kawałku, sól, pieprz (najlepiej biały), 2 łyżeczki masła, ananas w puszce
1. Indyczą pierś umyć, wytrzeć papierowym kuchennym ręcznikiem, posypać solą i pieprzem.
2. Otworzyć puszkę ananasa i ostrożnie wyjąć plastry. Płyn pozostawić.
3. Ponacinać pierś indyczą w tylu miejscach, ile będzie połówek plastrów ananasa.
4. W każde nacięcie włożyć połówkę plastra ananasa. Mięso obwiązać bawełnianą nicią w taki sposób, aby plastry nie wypadły.
5. Mięso ułożyć w brytfannie i obłożyć kawałeczkami masła, skropić sokiem od ananasa.
6. Piec, aż mięso będzie miękkie, polewając jak najczęściej sosem wytwarzającym się w czasie pieczenia. Można przez pewien czas piec mięso nakryte (nieszczelnie) folią aluminiową, a dopiero kiedy zacznie mięknąć odkryć, starając się, aby nabrało złocistego koloru.