Zupa z bryndzy

4 szklanki maślanki, łyżka mąki, łyżka śmietany, opakowanie (20 dag) bryndzy, 3 ząbki czosnku, niewielka cebula, sól, cukier i pieprz do smaku, 10 dag chudego wędzonego boczku, 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego.

1. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać, zalać szklanką wody i gotować 5 minut pod przykryciem.
2. Zmiksować bryndzę z mąka oraz 2 szklankami maślanki, dodać do wrzącej wody z czosnkiem i cebulą, dodać pozostałą maślankę, zagotować, doprawić solą, cukrem i pieprzem.
3. Przygotować w tosterze lub w piekarniku grzanki.
4. Boczek pokroić drobno boczek zrumienić na łyżce oliwy, podać osobno, obok grzanek do zupy, aby każdy mógł sobie dodawać według gustu chrupiące skwarki.