Filety kurczęce w winogronach

2 nieduże podwójne filety z piersi kurczęcej, ok. 70 dag jasnych winogron, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

1. Filety podzielić na połowy, lekko pobić tłuczkiem do mięsa, posypać solą i pieprzem.
2. W szerokim garnku rozgrzać masło z oliwą, obsmażyć na tłuszczu mięso z obu stron na złoto. Mięso wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu.
3. Winogrona oberwać z gałązek, pognieść (na przykład przy pomocy widelca) i włożyć do garnka z z tłuszczem od smażenia mięsa. Dusić około 5 minut, po czym zmiksować i przetrzeć sos.
4. Mięso zalać sosem i dusić razem do miękkości, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu.