Placek bananowo-jabłkowy

Półtorej szklanki mąki, szklanka cukru, 4 jaja, 3/4 kostki masła (250 gramowej), łyżeczka proszku do pieczenia, 2 banany, 2 jabłka. Łyżka masła do posmarowania blaszki.

1. Ubić jaja z cukrem na jasna puszystą masę.
2. Do ubitych jaj dodać wsypując po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Rozpuścić masło i powoli wlewać je, delikatnie mieszając ciasto.
4. Do posmarowanej masłem formy (ok. 25×30 cm) wlać jedną trzecią ciasta.
5. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Ułożyć na cieście.
6. Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki i ułożyć je na jabłkach.
7. Na wierzch wylać pozostałe ciasto przykrywając nim dokładnie owoce.
8. Piec w temperaturze 200 st C około 40-45 minut.

Jeśli ciasto wyda się komuś zbyt mało słodkie, można posypać je cukrem pudrem.