Gulasz jarski z soczewicy
25 dag soczewicy, 2 duże ziemniaki, średnia cukinia, 2 duże pory, kawałek selera, cebula, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny do smaku, 2 i pół szklanki wody, średnia cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, 2 kopiaste łyżki siekanej zielonej pietruszki.
1. Soczewicę umyć, zalać chłodna woda i pozostawić na dobę, po czym odlać wodę, wlać 2 i pół szklanki świeżej i ugotować soczewicę do miękkości.
2. Pokroić w kostkę ziemniaki i seler, cukinię w niezbyt cienkie plasterki, por w makaronik. Dodać warzywa do ugotowanej już soczewicy, doprawić solą i pieprzem i razem gotować jeszcze 20 minut.
3. Posiekaną cebulę podsmażyć na złoto na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do soczewicy. Doprawić danie sokiem z cytryny i siekaną zieloną pietruszką. Gotować jeszcze 2 minuty.
Komentarze
Witam,
W tym roku chciałam na Wigilię przyrządzić nie smażonego, lecz bardzo delikatnego, lekkiego gotowanego karpia z jarzynami. Czy mają może państwo jakiś sprawdzony przepis??
pozdrawiam
To przepis, ktory nam przekazała moja Babcia Eufrozyna. Ona to robiła najlepiej a my staramy się Jej dorównać. Jest stara polska receptura znana od ponad stu lat (a może i dłużej).
Karp na niebiesko
Karp, sól, cebula, ocet winny, chrzan, masło
Zostawiamy karpiom łuskę, a tylko obmywamy je dobrze i oczyszczamy z zewnątrz i wewnątrz, później krajemy na kawałki, a mniejsze ryby zostawiamy w całości. Gotujemy je w wodzie, soli, z cebulami albo bez nich. Później kładziemy karpia na półmisek, polewamy gorącym winnym octem i szczelnie na parę chwil przykrywamy. Roztopione masło i chrzan nadają się jako przyprawa do tej ryby.
Smacznej Wigilii i Wesołych Świąt!
Witam! Mam zamiar zrobić tort miodowy, ale umknęło Państwu, ile sody należy dodać. Można prosić o uzupełnienie?
Pozdrawiam Agnieszka
Witam ponownie,
Bardzo dziękuję za pomysł makowca z ciasta drożdżowo-kruchego (słyszałam w audycji z Panią Barbarą w radiu, na stronie nie moge znaleźć przepisu, na szczęście wtedy zapisałam). Już widzę że wyszedł świetnie, i łatwo się zawijał 🙂
Niestety nie mogę nigdzie znaleźć przepisów na zaproponowane sałatki… może wyszukiwarka nie działa wystarczająco dobrze, ale nie mogę ani w 2009 ani w 2008 ani w sałatkach….
pozdrawiam serdecznie!
Maria
Te sałatki są w rozdziale jarzyny i owoce.Prosze bardzo:Sałatka z kapusty z truskawkami
Połowa niedużej białej główki kapusty,6 – 8 truskawek.
Na sos:4 łyżki majonezu,2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka miodu, sól, pół łyżeczki przyprawy curry
1.Kapustę posiekać jak najdrobniej lub zetrzeć na szatkownicy(n .p. w malakserze).
2.Truskawki pokroić w grubsze plasterki.
3.Przygotować sos: wymieszać składniki sosu mieszając widelcem lub trzepaczką do piany.
4.Wymieszać kapustę z truskawkami, ułożyć w salaterce i polać sosem. Od razu podawać.
Kategoria: Jarzyny i owoce
Klucze: kapusta, surówka z kapusty, truskawki
Smacznego.
Do Agi M.
Jest w przepisie ilość sody: „na koniec łyżeczki”. Widocznie umknęło to Pani uwadze. To jest inaczej mówiąc szczypta sody.
Smacznego.
Dziękuję, szukałam przepisu na marchewkę z migdałami, bo spodobał mi się pomysł…,
pozdrawiam serdecznie!
Uf… wreszcie znalazłam 🙂 jeszcze raz serdecznie pozdrawiam (może udało by się stworzyć jakiś spis treści, znalazłam szukając: „poprzednie wpisy, poprzednie…, poprzednie…)
Dziękuję! Rzeczywiście – nie doczytałam. Pierniczki Zuzi – hit wykonaniu naszej trójki dzieci! Pozdrawiam i dobrych Świąt życzę! Agnieszka
Przygotowujemy reformę ułatwiającą podróżowanie po witrynie. Prosimy o chwilę cierpliwości. Wesołych Świąt!
Wesołych Świąt!
Witam!
Własnie nastawiłem soczewice, będzie przez noc mokła. jutro wielkie gotowanie!
Znalazłem przepis podobny do tego, który Państwo prezentują (jest tam kilka różnic np. zamiast porow łodyga selera).
Zamierzam sprawdzic własnie Państwa przepis…
wiecej napisze jutro
Pozdrawiam
Czekamy na recenzję przepisu czyli sprawozdanie z kuchni. Powodzenia!
Niestety, mam nie najlepsze wiadomosci. W delikatesach (moich) pojawily sie puste regaly (nie, nie – nic z tych rzeczy: bylo wiele produktow oprócz octu). Mimo milej rozmowy z warzywnym merchandiserem (ktory byl tak uprzejmy, ze sprawdzil nawet w magazynie), nie udalo mi sie zdobyc cukini.
Cukinie zastapilem kabaczkiem…wiec to inna receptura.
Potrawa – tuz po przygotowaniu – byla cierpka w smaku i nieco mdla, ale gdy calosc odstawilem na kilka godzin, byla znacznie lepsza (prosze zauwazyc , ze stosuje czas przeszły – już jej nie ma). Wszystkim nam smakowala!
Jedyne zastrzezenie dotyczy ilosci wody w przepisie – 2,5 szklanki to chyba zbyt malo.
Pozdrawiam serdecznie
Eksperymenty w kuchni są dźwignią postępu i drogą do sukcesów towarzyskich. Powodzenia!
Dzien dobry. Jadąc samochodem słuchałem audycji o potrawach świątecznych. Spodobał mi sie pomysł rogalików nadziewanych kapustą z grzybami jako dodatku do barszczu. Niestety nie mogę znaleźć na Państwa stronie przepisu na ciasto. Będę wdzięczny za podpowiedź.
Miłego dnia i wszystkiego wesołego.
Proszę wpisać w górny prostokącik nazwę Najłatwiejsze ciasto na kulebiak – wyskoczy właściwy przepis. Jeśli ktos lubi nieco słodesze ciasto z ostrzejszym farszem, to może wykorzystac przepis na ciasto drożdżowe lub krucho-drożdżowe nie dodając tylko cukru waniliowego.
Smacznych sukcesów! Wesołych Świąt!
Ciasteczka wigilijne- jak można rozwałkować to ciasto, skoro ciasto po wymieszaniu składników przypomina zupę? Coś nie tak z proporcjami
Nam się udaje i nie jest zbyt rzadkie. Ale mleko wlewamy partiami, patrząc właśnie na gęstość. Można też, gdy surowiec na ciasto jest zbyt płynny, poprostu dosypać mąki. To są proporcje z przepisu sprzed stu lat. Wówczas nie trzymano się zbyt ściśle proporcji, tylko uzupełniano produkty podczas pracy. My nową modą staraliśmy się (jak widać ze złym skutkiem) uściślić. Proszę spróbować ponownie na Nowy Rok i nie bać się dodać maki lub nie wlać całego mleka. Smacznego.