Krem marchewkowy z imbirem
4 średnie marchwie, cebula, 2 łyżki masła, jak najmniejsza cebula, średnia pietruszka, półtorej szklanki bulionu z kostki, pół szklanki słodkiej niskoprocentowej śmietanki, pół łyżeczki startej na tarce skórki pomarańczowej, łyżka startego na tarce imbiru, sól, pieprz.
1. Rozpuścić w garnku masło. Cebule posiekać jak najdrobniej i zeszklić na maśle.
2. Pokroić w plasterki marchew i pietruszkę, dodać do zeszklonej cebuli i pod przykrywką dusić na małym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną, czyli mniej więcej kwadrans.
3. Do warzyw dodać bulion, imbir i skórkę pomarańczową. Gotować około pół godziny. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać w filiżankach, z grzankami z bułki lub bez żadnych dodatków.