Kalafior z tartą bułką i czosnkiem
Średni kalafior, 4 łyżki oliwy lub oleju, duży ząbek czosnku, 2 łyżki tartej bułki, spora szczypta ostrej papryki lub pół suszonej ostrej papryczki peperoncino, sól, cukier.
1. Kalafior podzielić na małe kawałki, zalać zimną woda i zagotować, po czym odlać wodę i wlać do kalafiora wrzącą wodę, dodać sól i cukier do smaku. Ugotować na wpół miękko, odcedzić.
2. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, dodać tartą bułkę, chwilę podsmażać, dodać kalafiora i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną papryczkę lub sporą szczyptę mielonej ostrej papryki, mieszając zagrzać wszystko razem.
Komentarze
Nie rozumiem operacji z wodą w typ przepisie, moge prosić o kilka słów po co taki zabieg?
Ta operacja ze zmianą wody usuwa wszystkie substancje rozdymające i jedzenie tak ugotowanego kalafiora nie powoduje krępujących i niemiłych sensacji przy stole.