Gulasz z fasolą

50 dag suchej białej fasoli, 60 dag wieprzowiny (od szynki lub łopatki), 6 parówek, 6 plasterków chudego boczku, 2 cebule, 2 marchwie, 2 pietruszki, duży strąk czerwonej papryki, mięsisty duży pomidor, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki smalcu lub 3 łyżki oleju, sól, pieprz, odrobina cukru i soku cytrynowego lub octu do smaku.

1. Fasolę namoczyć w przeddzień w zimnej wodzie, po czym ugotować ją do miękkości.
2. Mięso i boczek pokroić w kostki o boku do 2 cm, lekko posolić. Parówki pokroić w plasterki.
3. Smalec lub olej rozgrzać w garnku, obsmażyć pokrojone mięsa.
4. Marchew i pietruszkę pokroić w małe paseczki, paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pomidor po obraniu ze skórki pokroić na cząstki. Wszystkie te składniki wrzucić do garnka z mięsem i dusić, aż mięso stanie się zupełnie miękkie.
5. Dodać odsączoną fasolę, sól, pieprz, cukier i odrobinę soku cytrynowego lub octu i po wymieszaniu potrawy zagotować ja.
Podawać z dodatkiem świeżego żytniego pieczywa lub grzankami.