Dorsz lub mintaj w śmietanie
4 filety dorsza bez skóry, pół szklanki mleka, sól, pieprz, 2 łyżki maki, 5 łyżek oleju, szklanka 18-proc. śmietany, 4 łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
1. Filety umyć, osączyć, ułożyć na półmisku i zalać mlekiem. Po 30 minutach wyjąć filety z mleka, posypać solą i pieprzem. Odłożyć na 15 minut.
2. Rozgrzać olej na patelni, filety obtoczyć w mące i usmażyć na złocisto. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
3. Filety zalać śmietaną, posypać startym serem i zapiekać w nagrzanym do 180 st C piekarniku około 10 minut. Podając posypać posiekaną pietruszką.
Komentarze
Nie rozumiem operacji z wodą w typ przepisie, moge prosić o kilka słów po co taki zabieg?
Ta operacja ze zmianą wody usuwa wszystkie substancje rozdymające i jedzenie tak ugotowanego kalafiora nie powoduje krępujących i niemiłych sensacji przy stole.