Czosnkowe kotlety rybne

Ok. 70 dag dowolnych filetów z ryby morskiej lub słodkowodnej, 4 ząbki czosnku, cebula, łyżka masła, 4 łyżki posiekanego koperku, 2 małe bułki, pół szklanki mleka, sól, pieprz, 3 łyżki tartej bułki, nieco mniej niż pół szklanki oleju do smażenia.

1. Bułki namoczyć w mleku, następnie odcisnąć.
2. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle
3. W maszynce do mięsa zmielić filety rybne, odciśnięte bułki, podsmażoną cebulę.
4. Do zmielonej masy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko, koperek, doprawić solą i pieprzem.
5. Z masy formować nieduże kotleciki, owalne lub okrągłe i po obtoczeniu w tartej bułce smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto.

Ziemniaki puree lub ryż na sypko to najlepiej pasujące dodatki.