Schab z grzybami

40 dag schabu (może być chudy schab karkowy), 4 marchwie, 30 dag boczniaków, 2 pory, pół szklanki bulionu z kostki, 2 łyżki masła lub pół na pół z olejem, 3-4 łyżki czerwonego wina (nie koniecznie), sól, pieprz.

1. Schab pokroić w cienkie paseczki, posypać solą i pieprzem.
2. Marchew pokroić w niewielkie słupki, pory pokroić w cienkie krążki, boczniaki w paski.
3. Rozgrzać na patelni olej z masłem lub masło, zrumienić na nim schab, wlać bulion i dusić pod przykryciem 5 minut, po czym dodać pokrojone warzywa oraz grzyby i dusić 15 minut lub, jeśli wszystkie składniki nie będą miękkie, nieco dłużej.
4. Na zakończenie wlać czerwone wino i doprawić, o ile to konieczne, solą i pieprzem.
Potrawa ta doskonale smakuje z kaszą perłową lub kopytkami.