Konfitura z rajskich jabłuszek
1 kg rajskich jabłuszek, 4 szklanki cukru.
1. Jabłuszka umyć nie usuwając ogonków, każde nakłuć kilkakrotnie igłą, dzięki czemu delikatna skórka nie popęka w czasie gotowania.
2. Zagotować 3 litry wody, wrzucić do niej jabłuszka i gotować 5 minut. Wyjąć delikatnie z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.
3. Obgotowane jabłuszka włożyć do garnka, zalać zimną wodą i wsypać 1/3 całej porcji cukru. Pozostawić do następnego dnia.
4. Po dobie zagotować jabłka, a kiedy płyn zacznie wrzeć odstawić i dosypać kolejną 1/3 porcji cukru.
5. Trzeciego dnia dosypać pozostały cukier i znów całość zagotować.
6. Do przygotowanych słoików (wyparzonych i wypłukanych spirytusem lub wyprażonych w piekarniku) przełożyć gorącą konfiturę i szczelnie je zakręcić.
Z tej porcji będą 4 ćwierćlitrowe słoiczki konfitury.
Komentarze
Super! W tym roku zrobiłam z jabłuszek syrop z sokowaru (pyszny!), ale w przyszłym na pewno będzie taka konfitura 🙂
O, to fajnie, bo mało kto dziś sięga po takie przepisy. A naprawdę są warte grzechu. Sukces murowany!
Czy dobrze zrozumiałam–na 1kg jabłuszek 3 litry wody na syrop? Proszę sprecyzować. Bardzo dziękuję.