Zupa rybna po marsylsku

Ok. 50 dag filetów z białej ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk), 5 średnich dojrzałych pomidorów, szklanka przecieru pomidorowego, 2 szklanki rosołu warzywnego, 2 łyżki oliwy lub oleju, 2 średnie cebule, średni por, 3 – 4 ząbki czosnku, kawałek liścia laurowego, łyżeczka do kawy suszonego majeranku, łyżeczka startej na tarce pomarańczowej skórki, spory kieliszek białego wytrawnego wina, łyżka cukru, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz do smaku. 

1. Cebulę posiekać drobno, pora pokroić w cieniutkie paseczki. Paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w drobna kostkę. Pomidory po sparzeniu wrzątkiem pokroić w kostkę.
2. Oliwę lub olej rozgrzać w garnku, dodać posiekaną cebulę, por, posiekany czosnek, majeranek oraz liść laurowy. Dusić ale nie przyrumieniać.
3. Kiedy cebula stanie się szklista dodać skórkę pomarańczową, paprykę, wino, pomidory. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
4. Dodać przecier pomidorowy i rosół warzywny, dodać cukier i gotować 15 minut.
5. Filety pokroić na kawałki wielkości połowy pudełka zapałek.
6. Dodać do zupy kawałki ryby i na niewielkim ogniu gotować pod przykryciem aż ryba stanie się miękka.
Podawać zupę posypaną posiekaną zieloną pietruszką.