Szarlotka według ?Praktycznego Kucharza Warszawskiego?
4 winne jabłka, 4 duże śliwki, 2 brzoskwinie, 2 duże gruszki, pól szklanki rodzynek, spora szczypta cynamonu, 4 – 5 łyżek cukru, kieliszek wytrawnego wina (dowolnie), ok. pół paczki gotowego ciasta francuskiego.
Do posmarowania żaroodpornego półmiska: pół łyżeczki masła
1. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki, podobnie gruszki, śliwki i brzoskwinie po usunięciu pestek pokroić na niewielkie cząstki.
2. Owoce układać warstwami, najpierw jabłka, posypać je lekko cukrem i cynamonem oraz rodzynkami, następnie gruszki, śliwki i brzoskwinie, każdą warstwę posypując lekko cukrem i rodzynkami. Ułożone owoce można polać winem, choć nie jest to konieczne.
3. Cały półmisek przykryć dokładnie francuskim ciastem odkrawając zwisające poza półmisek brzegi.
4. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i zrumienić.
Można posypać wierzch cukrem pudrem.
Podawać na gorąco, ale smaczne jest także po przestygnięciu.