Chłodnik z ogórków i orzechów
Duży zielony ogórek, 3 szklanki jogurtu, pół szklanki wyłuskanych orzechów włoskich, 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.
1. Obrany ogórek przekroić na pół i usunąć pestki, po czym zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Lekko osolić i pozostawić na durszlaku, po kilku minutach odlać wodę i lekko wycisnąć łyżką nadmiar soku.
2. W dużym naczyniu (wazie) połączyć jogurt, pokrojone ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane niezbyt drobno orzechy, wymieszać, dodać oliwę sól i pieprz do smaku. Wstawić w szczelnie zakrytym naczyniu do lodówki.
Podawać chłodnik zupełnie zimny, można nawet dodać do każdej porcji kostkę lodu.