Cukinia z czosnkiem i zieloną pietruszką
2 cienkie nieduże młode cukinie, wagi około 50 dag łącznie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, sól, pieprz i kilka kropel soku cytrynowego do smaku.
1. Cukinie pokroić w plasterki.
2. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cukinię, podsmażać przez 3 minuty.
3. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, dodać do podsmażonej cukinii i razem smażyć jeszcze 3 minuty, doprawiając solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i siekaną zieloną pietruszką.
Cukinia tak przyrządzona jest znakomitym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, można ją podawać na gorąco lub lekko ostudzoną.