Morszczuk zapieczony z kurkami
75 – 80 dag filetów z morszczuka (może być także inna morska ryba), liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, sól, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Na sos: 30 dag kurek (świeżych lub mrożonych), łyżka masła, szklanka mleka lub niskoprocentowej śmietanki, sok cytrynowy do smaku, sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa.
Do posmarowania żaroodpornego naczynia: łyżeczka masła.
Do posypania: łyżka tartej bułki.
1. Zagotować 4 szklanki wody z przyprawami i solą, włożyć umyte i podzielone na porcje filety, na małym ogniu gotować 5 minut.
2. Kurki mrożone rozmrozić i usunąć przy pomocy papierowej ściereczki jak najwięcej wilgoci. Rozgrzać łyżkę masła na patelni i podsmażać kurki około 7 minut.
3. Wymieszać śmietanę lub mleko z mąką i dodać do kurek, zagotować mieszając, doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
4. Ugotowaną rybę ułożyć w wysmarowanym łyżeczką masła i wysypanym tartą bułką naczyniu żaroodpornym, zalać sosem kurkowym. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C i zapiekać rybę około 20 minut.