Ryba morska ze skwarkami i ziemniakami

75-80 dag filetów ryby morskiej (dorsz, mintaj) bez skóry, 2 cebule, 6 średnich ziemniaków, 3 łyżki pokrojonego w kostkę surowego boczku, pół szklanki śmietanki 22-proc., sól, pieprz, spora szczypta ziół prowansalskich. 

1. Boczek usmażyć i wyjąć skwarki.
2. Na drugiej patelni obsmażyć na łyżce tłuszczu z boczku pokrojoną na kawałki rybę.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować 10-15 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić.
4. Na pozostałym tłuszczu na złoto podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać zioła prowansalskie.
5. Do rondla przełożyć rybę, ziemniaki, skwarki oraz usmażoną cebulę wraz z pozostałym tłuszczem. Wlać śmietankę i dusić rybę z ziemniakami co najmniej 15 minut.