Indyczy filet w boczku

Filet z indyczej piersi wagi około 1 kg, 2 łyżki masła, 10 plasterków wędzonego boczku, pół łyżeczki suszonego tymianku, 3 łyżki wytrawnego lub słodkiego białego wina, pół szklanki suszonych śliwek i pół szklanki suszonych moreli. 

1. Filet z indyczej piersi umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, posolić.
2. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
3. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć 5 plasterków boczku, na nich mięso i na wierzchu mięsa ułożyć pozostały boczek. Dodać pozostałe na patelni po smażeniu mięsa masło, wlać wino, posypać potrawę po wierzchu tymiankiem, okryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 180 st c piekarnika. Piec 40 minut.
4. Dołożyć morele i śliwki i dalej piec, około 20-30 minut aż mięso będzie zupełnie miękkie.
5. Lekko ostudzone mięso pokroić w plastry.
Podawać mięso wraz z plasterkami boczku, śliwkami i morelami, jako dodatek borówki lub żurawina do mięsa.