Piegus

Szklanka mąki, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka cukru, szklanka maku, kostka masła (25 dag), 5 białek, bakalie; do wysmarowania formy: łyżka masła, do wysypania: łyżka tartej bułki. 

1. Mak wsypać do garnka, zaparzyć wrzącą wodą i po chwili odcedzić na sicie.
2. Utrzeć odcedzony mak z cukrem i rozpuszczonym masłem, najlepiej przy pomocy miksera.
3. Do utartej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
4. Ubić sztywną pianę z białek, dodać ostrożnie do ciasta wraz z bakaliami.
5. Foremkę keksową wysmarować dokładnie masłem, wysypać tartą bułką i wlać do niej ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st C.

Piegusa można polać rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka czekoladą lub posypać cukrem pudrem.