Duszone żeberka
Ok. 1 kg chudych, mięsistych wieprzowych żeberek, sól, pół łyżeczki do kawy ziaren kminku, cebula, łyżeczka mąki, 2 łyżki oliwy.
1. Żeberka umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem, podzielić na kawałki o 2-3 kostkach, usunąć, na ile to możliwe, tłuszcz. Posolić i odstawić na kilka godzin do lodówki.
2. Żeberka wyjęte z lodówki lekko posypać kminkiem, oprószyć mąką.
3. Rozgrzać w rondlu oliwę, obsmażyć żeberka z obu stron, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać pokrojona na kilka części cebulę i dusić żeberka, aż będą zupełnie miękkie, od czasu do czasu dolewając po odrobinie wody, aby mięso sie dusiło w sosie a nie przypiekało. Sosu powinno być po uduszeniu mięsa dość sporo.