Gulasz warzywno-rybny

60 dag filetów z dorsza lub innej morskiej białej ryby, 4 średnie marchewki, 6 ziemniaków, cebula, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, łyżka mąki, 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki, 2 łyżki soku cytrynowego, pół szklanki śmietanki 30-proc., łyżka tartego chrzanu ze słoiczka, 3 łyżki siekanego koperku, sól, pieprz. 

1. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w grubą kostkę.
2. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju lub oliwie, dodać ziemniaki i marchew, razem smażyć mieszając około 2 minut, oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć, po czym wlać bulion i dusić pod przykryciem kwadrans. Dodać na koniec chrzan i jeszcze raz zagotować.
3. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą i pieprzem.
4. Do uduszonych warzyw dodać kawałki ryby i posiekany koperek. Zagotować i na jak najmniejszym ogniu gotować 5 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.