Rolada serowa
Pół kilograma sera żółtego (gouda, edamski lub inny; powinien być bez dziurek), 2 topione serki śmietankowe (po 100 g), 30 dag kiełbasy serdelowej, pół czerwonej papryki, 2 jajka na twardo, łyżka siekanego szczypiorku, sól, pieprz, szczypta ostrej przyprawy chili lub Cayenne.
1. Jajka na twardo obrać ze skorupek i posiekać. Pokroić paprykę w jak najdrobniejszą kostkę. Kiełbasę serdelową zmielić w maszynce lub rozdrobnić w malakserze po zdjęciu osłonki.
2. W miseczce przygotować farsz: rozetrzeć topione serki, dodać rozdrobnione jajka, paprykę i kiełbasę serdelową. Dodać szczypiorek, sól, pieprz i ostrą przyprawę do smaku.
3. Ser żółty rozgrzać w kuchence mikrofalowej lub włożyć do gorącej wody i grzać aż stanie się miękki i plastyczny. Rozgrzany ser położyć na arkuszu folii spożywczej, nakryć drugim arkuszem i rozwałkować wałkiem do ciasta na równy placek o grubości poniżej pół centymetra.
4. Płat sera posmarować farszem i zawinąć roladę. Zawiniętą w folie spożywczą włożyć do lodówki na kilka godzin. Kroić dopiero po całkowitym schłodzeniu.
Komentarze
Dzień dobry, skusił mnie Państwa przepis na mazurek dwuwarstwowy, nim jednak przystąpię do pieczenia proszę o rozwianie wątpliwości – czy migdały przed zmieleniem należy obrać ze skórki oraz czy muszą być zmielone w maszynce czy też wystarczy je drobno posiekać? I ostatnia kwestia – czy warstwy po upieczeniu są na tyle sztywne, że nie ma ryzyka połamania ich.
Pozdrawiam serdecznie i życzę radosnych i smakowitych Świąt 🙂
Należy obrać to nie będą gorzkawe. Można je oczywiście posiekać. Tak robimy. Ryzyko pokruszenia spdów jest zawsze, bo to delikatne ciasto. Dlatego lepiej robić małe. Przepraszamy za późną odpowiedź ale byliśmy w Egipcie. Smacznego.