Pascha prosta i pyszna
1 kg sera dwukrotnie mielonego, 5 żółtek, kostka masła, czyli 25 dag, szklanka śmietanki kremowej (30 proc.) półtorej szklanki cukru ?pudru, co najmniej 10 dag rodzynek i tyleż obranych i pokrojonych migdałów, daktyle i figi – po kilka sztuk, laska wanilii, 2 łyżki drobno posiekanej smażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
Przed przygotowaniem paschy trzeba przygotować formę do jej zastudzenia : powinno to być naczynie z dziurkami w dnie, przez które odsączać się będzie serwatka. Potrzebna będzie także apteczna gaza i odpowiedniej wielkości talerzyk, aby można było obciążyć nim wierzch paschy.
1. Posiekać figi i daktyle oraz wanilię, rodzynki namoczyć, odcedzić i wytrzeć papierową ściereczką.
2. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietankę i przelać do garnka, silnie zagrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Odstawić do ostudzenia.
3. Masło utrzeć na puszysta masę.
4. Do ostudzonych żółtek ze śmietanką dodać ser, utarte masło i przygotowane bakalie: figi, daktyle, rodzynki, migdały i pomarańczową skórkę. Wymieszać.
5. Przełożyć masę do przygotowanego uprzednio naczynia wyłożonego zwilżoną apteczną gazą. Na wierzchu położyć dopasowany wielkością talerzyk i dodatkowo obciążyć. Po 12 godzinach wyłożyć paschę dnem do góry, zdjąć gazę, przybrać dowolnie: konfiturami, migdałami czy orzechami.