Mazurek z czekoladą

Na ciasto: kostka masła (20 dag), półtorej szklanki mąki, 3 żółtka ugotowane na twardo, pół szklanki cukru.
Na polewę: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 łyżki zimnej wody, łyżka masła, 3/4 szklanki śmietany kremówki (30 proc. )
Do przybrania: smażona z cukrze skórka pomarańczowa, obrane ze skórki migdały. 

1. Przesiekać mąkę z cukrem i masłem, dodać pokruszone żółtka, wyrobić ciasto.
2. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków (wystarczy ciasta na blaszkę z piekarnika). Pokłuć spód widelcem i upiec na złoto. Ostudzić ciasto.
3. Czekoladę pokruszyć, wraz z wodą włożyć do rondelka, dodać masło i rozpuścić czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę ostudzić lekko, dodać śmietanę kremówkę. Wymieszać, wylać na podpieczony placek, rozsmarować, przybrać skórką pomarańczową i migdałami.
Kroić dopiero kiedy czekoladowa polewa zastygnie.