Mazurek ?tutti frutti?
10 dag błyskawicznych płatków owsianych, 5 dag suszonych śliwek, 10 dag suszonych moreli, 5 dag ziaren sezamu, 15 dag migdałów tzw. ?słupków?, 5 dag rodzynek, 10 dag orzechów włoskich, pół kostki masła (10 dag), 6 łyżek miodu gryczanego, 3/4 szklanki śmietanki kremówki, sok z całej pomarańczy. Do posmarowania wierzchu: 4-5 łyżek dżemu pomarańczowego z gorzkich pomarańczy.
1. Umyte i osuszone śliwki i morele pokroić w paski.
2. Wymieszać orzechy, migdały, rodzynki, śliwki i morele z sezamem i płatkami.
3. W garnku rozgrzać masło, miód, śmietankę oraz sok z pomarańczy oraz wszystkie bakalie z płatkami i sezamem. Zagotować i na małym ogniu, mieszając gotować około 3 minut.
4. Blaszke o wymiarach 25x 40 cm wyłożyć papierem do wypieków. Rozsmarować równą warstwą masę.
5. Ppiec 20minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
6. Upieczony, jeszcze gorący mazurek posmarować dżemem pomarańczowym.
Komentarze
Czy ewenetualnie jakiś inny dżem będzie pasował do tego mazurka?
Oczywiście. Polecam np. morelowy. Może być każdy o zdecydowanym smaku i nie zanadto słodki. Smacznego!
TEN MAZUREK TEŻ NIEOMIESZKAŁAM UPIEC NA WIELKANOC WYSZEDŁ WSPANIAŁY !!!!!! POMIMO,ŻE ZAPOMNIAŁAM DODAĆ SOKU Z POMARAŃCZY.
SERDECZNIE POZDRAWIAM
Też się cieszymy. My mazurki robimy nie tylko na Wielkanoc!